dierenweetjes
aap

de apen

Andere namen: primaten
Verspreiding: Zuid- en Midden-Amerika, Afrika, Madagaskar, Zuid- en Oost-Azie
Voedsel: voornamelijk vruchten, bladeren en insecten
Gewicht: max. 35 gram (muismaki) tot max. 200 kg (gorilla)
Aantal soorten: 356 soorten

De meeste soorten apen en halfapen leven in het regenwoud. Ze kunnen zowel met de handen als de voeten grijpen, sommige soorten hebben bovendien een grijpstaart.

Apen zijn over het algemeen zeer sociale en intelligente dieren. Dat geldt vooral voor de mensapen. De halfapen waaronder de lemuren (maki's) van Madagaskar zijn primitiever.

enkele aap soorten:

een beetje uitleg over de aap soorten orang-oetang en gibbons. 

Orang-oetan 

Orang-oetans zijn zeldzame maar ook schuwe apen die alleen voorkomen op Sumatra en Borneo. Ze hebben erg lange armen en als ze oud zijn worden ze erg zwaar. Meestal leven ze alleen of in paren met hun jong. De Orang-oetans bewonen dichte wouden en brengen haast hun hele leven in de bomen door. De Orang-oetan eet eigenlijk alleen maar vruchten, omdat dat hun voornaamste voedsel is.

Gibbons

Mensapen hebben geen staart en geen kale plekken op hun achterste, zoals die uit Azië en Afrika. Mensapen zijn groter en intelligenter dan de gewone apen. Tussen de mensapen en de gewone apen staan dieren die Gibbons worden genoemd. Gibbons zijn erg slim. Zij hebben geen staart, maar wel kale plekken op hun achterste. De armen van een Gibbon zijn wel twee keer zo lang als zijn lichaam. Ze leven in bomen in wildernissen van Zuid-Oost-Azië. Het zijn fantastische acrobaten en erg luidruchtige dieren.