dierenweetjes
de cavia

de cavia

Oorsprong en voorkomen:

avia, of ook wel "Guinees biggetje" genaamd is omstreeks de 16e eeuw in Europa geïmporteerd vanuit Zuid-Amerika. De "wilde variant", de zogenaamde rotscavia's, leven in droge steenachtige gebieden in Brazilië, zich verschuilend onder rotsblokken en in spleten bij naderend gevaar.

Door de Inca's werden deze dieren als huisdier gehouden voor de vlees- en leerproductie.

De cavia is een knaagdier met een ronde, wat dik aandoende bouw. Gemiddeld zijn de cavia's 30cm lang. De oren zijn klein en niet behaard. Tussen de achterpoten heeft het zeugje maar twee tepels.

Cavia's hebben geen zichtbare staart maar er zijn nog wel enkele staartwervels aanwezig. De cavia beschikt over twee paar snijtanden die erg scherp zijn door het voortdurend op elkaar afslijten.

Cavia's zijn vooral in de schemering en 's nachts actief, in groepen van 5-10 dieren wordt voedsel gezocht. Cavia's wonen in holen die ofwel zelf gegraven worden ofwel "gekraakt" worden.

Er komen bij de gedomesticeerde cavia een aantal verschillende vachtvariëteiten voor: de langhaar (Peruaanse- of Angora), ruwhaar (borstel of kroes) en de korthaar. Qua kleur zijn er vele mogelijkheden: zwart, wit, agouti, vele gradaties van bruin, twee- en driekleurigen en ook albino's.

Als rassen kennen we onder andere: Abessijn, Hollander, Rus, Schildpad, Agouti, Angora, Sheltie en de Gekuifde. Behalve als kameraadje voor kinderen wordt de cavia ook gebruikt als proefdier bij medisch en cosmetisch onderzoek.

Voortplanting

Het leuke bij de voortplanting van cavia's is dat de jongen zogenaamde nestvlieders zijn. Dit houdt in dat ze al binnen een paar dagen vast voedsel tot zich kunnen nemen, rondrennen en er uit zien als een miniatuurcavia.

Omdat het zeugje al zeer snel na de geboorte weer in oestrus komt en gedekt kan worden kan een zeugje wel tot 15 jongen per jaar voortbrengen.

Moederloze jongen kan men gemakkelijk grootbrengen met de fles met Nutri-Soja (babyvoeding) als voeding, dit moet opgewarmd worden tot 38,0 C.