dierenweetjes
de flamingo

de flamingo.

Flamingo's hebben bijzonder lange poten en een bijzonder lange hals. Het zijn echte voedselspecialisten die met een bijzonder filtermechanisme in hun snavel klein voedsel uit het water weten te filteren. Zij leven veelal rond zoutmeren, waar zij vaak het rijk alleen hebben. Het voedsel van flamingo's verschilt van soort tot soort. Grotere flamingo's eten meestal kreeftachtigen, weekdieren en wormen terwijl de kleinere flamingo's vooral microscopisch kleine algen eten.

 Lichaamsbouw

Flamingo's hebben een lengte van 140 tot 175 centimeter, inclusief kop en de nek. Zoals bij veel andere dieren, zijn de mannetjesflamingo's groter dan de vrouwtjes. De ogen zijn klein en hebben een lichtgele kleur.

 Op een poot staan

Flamingo's staan vaak op 1 poot en bij voorkeur in het water. De reden waarom flamingo's vaak op een poot staan zou thermoregulatie zijn. Met 1 poot in het water koelen ze hun lichaam af, maar met 2 poten in het water zouden ze te veel lichaamswarmte verliezen.

Een andere reden zou zijn, dat de flamingo met 2 poten de modder in zakt. Door op één poot te gaan staan, kan de flamingo, als die te ver in de modder is gezakt, zichzelf als het ware sen met zijn andere poot.