dierenweetjes
de beren

deze keer de beren!

Bruine beer

klasse:Mammalia (zoogdieren)
Orde:Carnovora (roofdieren)
Familie:Ursidae (beren)
Geslacht en soort:Ursus arctos (bruine beer)

In de zomer leggen bruine beren een reserve vetlaag aan waar ze `s winters tijdens de winterslaap op kunnen teren. Dit is echter geen echte winterslaap daar temperatuur en hartslag niet veranderen.

De ijsbeer

De meeste beren leven alleen. IJsberen trekken in hun eentje over het noordpoolijs. Meestal verdragen ze geen andere beren om zich heen. Uitzonderingen zijn beren die samenkomen bij vuilnishopen of moeders met hun jongen.De mannelijke ijsbeer is een reusachtige beer. Hij is groter maar minder zwaar gebouwd dan de meeste bruine beren en heeft een langere kop en nek. De vrouwtjes zijn veel kleiner en wegen minder dan de helft van een volgroeid mannetje. IJsberen leven in het bevroren en verlaten noordpoolgebied. Ze kunnen in het ijskoude water zwemmen dankzij een isolerende vacht en een dikke laag vet.

De lippenbeer

Lange gekromde klauwen en een bewegelijke snuit en lange haren zijn kenmerken van de lippenbe er. Hij leeft in India en Sri Lanka en eet voornamelijk fruit termieten en andere insecten.

De brilbeer

De Zuid-Amerikaanse brilbeer dankt zijn naam aan de opvallende tekening op zijn gezicht. Deze behendige klimmer is de enige beer die in Zuid-Amerika voorkomt.

De zwarte beer

In de bossen van Noord-Amerika leven 10 keer zo veel zwarte beren als bruine beren. Zwarte beren lijken op kleine bruine beren, maar hebben geen bult op hun schouders.

De Maleise beer

De Maleise beer is de kleinste beer. Hij leeft in de dichte bossen van Zuidoost Azië. Omdat hij in een heet, tropisch klimaat leeft, heeft de Maleise beer een korte vacht. Hij heeft onbehaarde voetzolen en lange, gekromde klauwen die zorgen voor een goed houvast tijdens het klimmen in de bomen