piep piep! de muisjes!
In Nederland en belgie en omgeving leven de volgende soorten muizen:
nog wat info over muizen:
Dwergmuizen komen voor op akkers, graslanden, bosranden en rietvelden. De dwergmuis is het kleinste knaagdier ter wereld; 5 tot maximaal 8 centimeter lang, met een staart van nog eens 5 tot 7 centimeter. Dwergmuizen wegen maximaal 10 gram. Dwergmuizen eten voornamelijk vruchten, bessen, zaden, granen en insecten. Eens per jaar werpt de dwergmuis jongen, waarbij de draagtijd net als bij de huismuis, ook ongeveer 20 dagen beslaat.
Er is veel voeding voor knaagdieren op de markt, de meeste zijn zelfs aangepast aan de verschillende diersoorten. Voorbeelden van basis voer zijn:
Kant en klare (laboratorium) brokken voor muizen en ratten
Gemengd knaagdierenvoer
Gemengd knaagdierenvoer speciaal voor muizen (en ratten).
Deze voeding is allemaal geschikt om aan je muizen te geven. Het nadeel van gemengde voersoorten is dat de muizen eruit kunnen zoeken wat ze lekker vinden. Als dat gebeurd, geef dan pas nieuw voer als alles op is. Kant en klare brokken hebben dus als voordeel dat alle voedingstoffen in één brok zitten. Er valt dus niets uit te zoeken. Het nadeel is weer dat ze juist dat zoek gedrag niet kunnen vertonen. Nog een voordeel van brokken is dat rode muizen er niet zo dik van worden (rode muizen hebben genetische aanleg voor vetzucht).
Muizen eten ook graag groenten en fruit. Hier bij moet wel opgelet worden dat de dieren niet te veel krijgen. Bij te veel groenten en fruit kunnen de muizen aan de diarree raken, zeker als ze het niet gewend zijn. Op letten dus! Niet alle groenten en fruit zijn geschikt om te geven, voer bijvoorbeeld geen koolsoorten aan muizen. Groeten die je rustig kan voeren zijn bijvoorbeeld: sla andijvie komkommer paprika witlof wortel Fruit is meestal wel geschikt voor muizen. Bij fruit met een pit, de pit wel eerst verwijderen. Voorbeelden van fruit: Appel peer banaan aardbij enz Verwijder altijd de restjes fruit en groenten de volgende dag, zodat het niet gaat rotten of schimmelen. En voer altijd met maten!
Muizen moeten net als alle dieren altijd schoon drinkwater tot hun beschikking hebben. Dit kan zijn in een drinkbakje of drinkflesje. Een bakje heeft als voordeel dat ze er altijd uit kunnen drinken. Een flesje zou in theorie kunnen haperen als het kogeltje bijv. vast zit. Het nadeel is dat ze altijd rotzooi in hun waterbak gooien dus dat je het water minstens één keer per dag moet verschonen. Dit kan voorkomen worden door het bakje ergens op te zetten (stenen of iets anders). Een waterflesje heeft als voordeel dat het water schoon blijft en voor meerdere dagen aanwezig is. Een nadeel kan zijn dat het balletje hapert waardoor er geen water uitkomt. Soms graven de muizen bodemmateriaal tegen het nippeltje aan waardoor het flesje helemaal leeg loopt. Ook al bevat een flesje voor meerdere dagen water. Het is toch aan te raden het water om de dag te verversen