dierenweetjes
de vlinder

nu over de vlinder!

dagpauwoog

 
Hoe ziet hij eruit?

Als je deze vlinder een keer gezien hebt, vergeet je vast nooit meer hoe hij eruit ziet. Het is een donkerrode vlinder met vier ‘ogen’ op de vleugels. Daarom heet de vlinder ook dagpauwoog.

 

Wanneer vliegt hij?

Je kunt de dagpauwoog zien in april en mei en van juli tot en met september. In de winter verstopt de dagpauwoog zich onder planten, onder bladeren, in holle bomen of tussen takkenbossen. Soms zitten ze ook in schuurtjes of op een zolder. Daar blijven ze de hele winter zitten, zelfs als het sneeuwt. Zodra het in het voorjaar warm genoeg is, komt de dagpauwoog weer te voorschijn. Het is altijd één van de eerste vlinders die je ziet vliegen in het voorjaar. Ze gaan dan op een zonnig plekje zitten om op te warmen. Zodra het weer kouder wordt, verdwijnen ze weer.

 

Waar kun je hem vinden?

De dagpauwoog komt in heel Nederland voor. Ook in de stad of in de tuin heb je een goede kans om de dagpauwoog te zien.

 

Waar leven de rupsen?

De rupsen leven van het blad van de grote brandnetel.

boomblauwtje

 
Hoe ziet hij eruit?

Het boomblauwtje is een klein blauw vlindertje. Het mannetje is helemaal blauw. Het vrouwtje heeft zwarte randen langs haar blauwe vleugels. Je kunt het boomblauwtje makkelijk herkennen als je naar de onderkant van zijn vleugels kijkt. Deze zijn zilverwit met kleine zwarte stippen. Meestal zit dit vlindertje dicht en kun je de onderkant dus goed zien.

 

Wanneer vliegt hij?

Het boomblauwtje vliegt van half april tot begin juni en weer in juli en augustus. Hij leeft in de winter als pop.

 

Waar kun je hem vinden?

Het boomblauwtje houdt van plaatsen waar bomen en struiken staan, bijvoorbeeld langs bosranden. Hij vliegt soms best hoog (wel een paar meter boven de grond) en het is een echte fladderaar.

 

Waar leven de rupsen?

De rupsen leven van de knoppen van verschillende planten zoals hulst, klimop en de vlinderstruik. Deze planten staan ook vaak bij mensen in de tuin, dus daar kun je het boomblauwtje ook tegenkomen.

nog wat info :

De grootste vlinder op aarde is wel 30 cm breed en 30 cm hoog zijn naam is atlasvlinder hij is bruin met witten vlekken.

Als je hem wil zien ga dan naar Noorder Dierenpark in Emmen.

Er zijn in Nederland 53 soorten dag vlinders

En 1947 soorten nacht vlinders

De vleugels van een vlinder bestaan uit piep klein schubbetjes

Zo spreken ze in andere  landen de vlinder

Engels : Butterfly

Duits   : Schmetterling

Frans   : Papillon

Italiaans:Farfalla

Spaans : Mari posa

Deens  : Sommerfugi

Portugees :Borboleta

nog enkele foto's over prachtige vlinders: