dierenweetjes
de slang

de slang.sssssssssssss

DE SLANG IN HET ALGEMEEN

Het zijn mooie geheimzinnige dieren, ze zijn lang en lang niet zo gevaarlijk als de meeste mensen denken.Het zijn reptielen en kunnen zowel eieren leggen als levend baren.Er zijn in de wereld zo'n 2700 verschillende soorten slangen.


HET SKELET

Het skelet van een slang bestaat uit wel 400 botjes.Het skelet bestaat uit: ribben , ruggegraat en de schedel.De botten van een slang zijn broos en zeer kwetsbaar.

DE WINTERSLAAP

Sommige slangen doen hun winterslaap, de slangen die dat doen leven in een omgeving waar het temperatuurverschil tussen de zomer en winter sterk verschillen.In de zomer bereiden ze zich voor op de winterslaap door een schuilplaats te zoeken en voor materialen te zorgen.Tijdens de winterslaap liggen de slangen in groepjes bij elkaar.Ook de giftige en niet-giftige slangen liggen gewoon bij elkaar.

HET GEZICHTSVERMOGEN.

Het gezichtsvermogen van een slang is zeer goed, behalve de dingen die niet bewegen zijn voor de slangen moeilijk te vinden, b.v als de slang achter zijn prooi gaat en de prooi staat plotseling stil, kan de slang de prooi moeilijk terugvinden.De slang kan zijn oogleden niet bewegen, daarom heeft een slang over zijn ogen een doorzichtig laagje huid dat tijdens de vervelling ermee afgaat.

DE GESPLETEN TONG.

De gepleten tong van de slang wordt gebruikt als een reukorgaan, door de grond en lucht te proeven krijgt het een beeld van de omgeving.

DE SCHUBBEN VAN EEN SLANG.

Slangen hebben schubben,deze schubben groeien uit de huid en maakt de huid onzichtbaar.Als de slang flink gegeten heeft rekt de huid uit en wordt de huid zichtbaar.De schubben wordt gebruikt als pantser die de slang beschermt tijdens het uitrekken, buigen en kronkelen.De schubben zijn altijd droog, slangen zijn nooit slijmerig ze hebben alleen ruwe of gladde schubben.

DE BINNENKANT VAN EEN SLANG.

Je zult je wel afvragen hoe de binnenkant van een slang eruit ziet. je weet al van de ribben maar een slang heeft natuurlijk ook organen.Hij heeft dezelfde organen als de mens, alleen heeft hij 1 long en zijn darmen en maag zijn zeer elastisch, omdat de slangen hele prooien opeten.De anus van een slang zit dichtbij het eind van de staart en wordt "de cloaca" genoemd.Slangen zijn koudbloedig dus is hun temperatuur hetzelfde als in de omgeving.Daarom leven de meeste slangen in warme omgevingen zodat ze dag en nacht actief kunnen zijn.

HOE BEWEGEN SLANGEN ZICH VOORT?

Slangen kunnen zich voortbewegen op verschillende mannieren.

- de s-vormige beweging.(dit is rechtvooruit kronkelend)
- de accordeon-beweging.(slang trekt eerst de achterste helft samen en kruipt zo naar voren)
- de zijwaartse-beweging.(de slang gooit middelste deel van het lijf vooruit en houdt zijn kop en staart op de grond)
- de rups-beweging.(hierbij gebruikt de slang de buikschubben om zichzelf rechtvooruit te trekken)

DE KAAK VAN DE SLANG.

Sommige slangen hebben korte scherpe tanden en sommige tanden hebben daarbij nog 2 lange hoektanden. De slangen met lange hoektanden zijn de giftige slangen die lange hoektanden worden dan ookwel giftanden genoemd.In het gebit van een slang zit een bepaald systeem, zodra het gebit van een giftige slang open gaat gaan de giftanden automatisch naar voren zodat de slang zijn tanden meteen in de prooi kan zetten.Ook kan de slang zijn kaak uitzetten,als hij een grote prooi op wil eten kan hij de kaak verder op doen zodat de kaak helemaal om de prooi kan.

DE LUCHTPIJP VAN EEN SLANG.

De luchtpijp van een slang kun je vinden in de onderkaak van de slang. zodra de slang zijn bek open doet kun je een opening zien, dat is het begin van de luchtpijp.

VOORTPLANTING BIJ EEN SLANG.

Bij voortplanting kijken het mannetje en het vrouwtje elkaar een tijd aan, na het aankijken komen ze op elkaar af en draaien zich om elkaar heen.Ze paren als ze helmaal in elkaar gewikkeld zijn.

SLANGEN HEBBEN SPOREN.

Bij de buikschubben van de slang zitten sporen, dit zijn resten van poten die in de ontwikkeling van de slang in miljoenen jaren zijn verdwenen. Het zijn eigenlijk een soort littekens.Dus de slangen hebben in het verleden pootjes gehad.