dierenweetjes
papegaai

welkom, hier vind je wat informatie over de papegaai.

kan een papegaai praten?

in de vrije natuur zijn papegaaien bosbewoners. Ze leven in groepen en maken veel kabaal.Ze kunnen heel goed geluiden na bootsen. Tamme papegaaien kun je leren praten. Ze bootsen dan gewoon je stem na.

                                                                     

 

                 Huisdier : Je mag niet alle papegaaien als huisdier houden. De grasparkiet, de groten geelkuifkaketoe, de dwerg-ara mogen officieel volgens de wet alleen als huisdier gehouden worden. Andere zijn niet toegestaan. Papegaaien hebben een grote kooi en een houten zitstok nodig. Verder vinden ze het fijn om een fris bad te kunnen nemen. Je kunt hem ook met de plantenspuit besproeien. Ze hebben elke dag nieuw voedsel nodig. Als je een papegaai in huis neemt moet je de vleugels korten.  Dat is een stukje van de slagpennen afknippen. Zodat hij niet meer goed kan vliegen. Papegaaien in een kooi mogen nooit lang alleen zitten, want dan gaan ze zich vervelen. Dan plukt hij zichzelf kaal. Dat doet hij ook als hij niets te knagen heeft. Een papegaai is niet voor iedereen geschikt. Ze kunnen wel eens graag meubilair of elektrische kabels kapot maken. 

 

       

De jongen :

Papegaaien legen 2 a 4 eieren. Dat doen ze meestal in een holle boom, met houdschilfers. Het mannetje en het vrouwtje broeden om de beurt. De eieren komen na 8 a12 weken uit. De kuikentjes zijn nog kaal en blind. De ouders voeren de jongen uit de krop. Dat is een soort zakje in de slokdarm. Daarin bewaren ze het eten. Hierdoor word het een soort papje. Door het braken komt het eruit, en heeft het jong eten. Na 2a 3 maanden kunnen de jongen vliegen en zelf eten zoeken. Dan verlaten ze ook het nest.                                                                                                              

 

Afkomst:

De papegaai komt oorspronkelijk uit de tropen en bossen. Maar de parkiet soorten komen meestal van steppe en savannegebieden. 

 

ontworpen door:flore rebry.