dierenweetjes
de giraf

de giraf              

   

Hoefachtigen

Net zoals een paard, ezel en varken is een giraffe een hoefachtige, dat betekent dat ze dus hoeven hebben. Bij een paard en ezel is het één geheel, maar bij giraffen is het in tweeën gedeeld, dus eigenlijk twee tenen.

 

Waar komen giraffen veel voor?                   

Giraffen komen veel voor in Kenia en Tanzania. Dat zijn twee landen in Afrika. De giraffe behoort tot de familie van de evenhoevige. Dat ze dus twee tenen hebben. De giraffe heeft net zoveel halswervels als een mens dus 7 halswervels, maar omdat die wel dertig cm per wervel zijn, is die nek zo lang. Tel je daar de lange poten nog bij, dan kan een volwassen giraffe wel 6 meter hoog worden. Giraffen hebben ook nog kleine stompe horens. Ze zijn bruin met zwarte pluimpjes erop

Eten en drinken van de giraffe

De giraffe heeft ook nog een hele  bewegelijke tong. De tong is 40 cm lang en is helemaal zwart. Ook is die tong wel heel sterk, hij kan er bladeren en takjes mee van de boom afrukken. De giraffe eet wel 12 uur per dag. De giraffe eet: bladeren, takken, doorns en vruchten. Als er lange tijden van droogte zijn kan hij lang zonder water. Maar wanneer een giraffe moet drinken kan een leeuw of een hyena hem gemakkelijk aanvallen. Om te drinken moet hij namelijk zijn voorpoten spreiden. Een hyena of leeuw valt aan in de nek dat is de meest gevoelige plek van de giraffe.

 enkele foto's: